Uutisia - Hankeuutiset

etusivulleKaikki uutiset
14.5.2014 / Hankeuutiset
Ikäpolvitoiminnasta rikkautta

Vanhemman väen koulupäivän aikana ikäihmiset tutustuivat tämän päivän koulunkäyntiin, koululaisiin, opetukseen ja kouluruokaan. Samalla myös koululaiset tapasivat ikäihmisiä ja kuulivat, millaista koulunkäynti oli ennen. Erityisesti nuoria kauhistutti ajatus siitä, että talvella hiihdettiin kouluun hameessa ja pitkät villasukat jalassa. Ikäihmisiä taas nauratti nuoren kertomus siitä, kuinka hän kulkee koulumatkat traktorilla. Vanhemman väen koulupäivää vietettiin niin Ylihärmän kuin Kortesjärvenkin yläkouluilla sekä Lappajärvellä alakoululla. Jatkoa koulupäiviin seuraa syksyllä.

Kortesjärven Aijjoos-kerho teki kuluneen syys- ja kevätkauden aikana yhteistyötä esikoululaisten sekä heidän opettajien ja ohjaajiensa kanssa. Ohjelmassa oli mm. joulupipareiden leivontaa. Kortesjärven Aijjoos-kerhon kevään päättäjäisiä vietettiin ulkoilupäivässä yhdessä esikoululaisten kanssa. Aluksi syötiin herkullisia pullia ja kuunneltiin lasten esittämiä lauluja. Sen jälkeen ikäihmiset ja lapset tutustuivat toisiinsa tutustumisleikin kautta. Lopuksi kierrettiin pienissä ryhmissä luontopolku, jonka varrella oli rasteja. Syksyllä esikoululaisista tulee koululaisia, ja yhteistyön heidän kanssaan toivottiin jatkuvan.

Evijärvellä yläkoulun oppilaille tarjottiin mahdollisuutta lähteä liikuntatunnilla ulkoilemaan vanhainkodin asukkaiden kanssa. Vapaaehtoisia koululaisia löytyikin yhteensä 19. Mukana on myös poikia. Aluksi vanhainkodin työntekijät perehdyttivät nuoret. Nuorten ja vanhusten kanssa ulkoilemassa ovat myös SPR:n vapaaehtoiset ystävät. 30 vanhainkodin asukasta ilmoitti, että he haluaisivat päästä ulkoilemaan. Nuoret toimivat heidän ulkoiluystävinään keskiviikkoisin tämän kevään ajan. Toimintaa jatketaan syksyllä, kunhan koulut taas käynnistyvät.

Evijärveläisillä ikäihmisillä on mahdollisuus tämän kevään ja alkukesän ajan saada kotonaan ohjausta tietokoneen, kännykän tai esim. digikameran käyttöön liittyvissä kysymyksissä. Opettajina toimivat lukioikäiset nuoret. Heidät tavoitettiin Evijärven 4H-yhdistyksen kautta. Opetus kestää kerralla noin tunnin ja sitä voi saada viisi kertaa. Ikäihmiset ovat olleet saamaansa opetukseen todella tyytyväisiä ja toivovat, että sitä olisi mahdollista saada lisää. Nuoret puolestaan ovat saaneet työkokemusta ja ymmärrystä siitä, millaisia ongelmia ikäihmiset teknologian kanssa kohtaavat.

Kauhavalla aktiiviset ikäihmiset tarjoutuivat lukemaan lapsille satuja. Satutunteja on tiistaisin vuoroviikkoina kahdella eri päiväkodilla. Toiminta vaatii päiväkotimummoilta ja -papoilta hyvää itsetuntoa, sillä lapset esittävät suoria kysymyksiä. Päiväkotimummo on joutunut vastaamaan mm. siihen, miksi hänellä on niin paljon ryppyjä ja suuri nenä.

Aina kaikki tapahtumat eivät kuitenkaan onnistu niin kuin on etukäteen suunniteltu. Aijjoos-hanke ja ikäihmiset oli kutsuttu Lappajärvelle ohjaamaan nuorille neulegraffitien tekoa. Paikalle ei kuitenkaan saapunut yhtään nuorta. Käsityötaitoiset naiset tarttuivat puikkoihin ja ripustivat neulegraffitinsa nuoren iloksi nuorisotiloja koristamaan.

Ikäpolvitoiminnan kehittäminen jatkuu Aijjoos-hankkeessa. Uusia ideoita ja yhteistyökumppaneita toivotaan edelleen.