Me suomalaiset olemme etuoikeutettuja asuessamme tuhansien järvien ja metsien maassa, vehreän luonnon ympäröimänä ja neljästä vuodenajasta nauttien. Meidän tulisikin hyödyntää näitä luonnossa liikkumisen mahdollisuuksia useammin. Luonnossa liikkuminen ei katso ikää, sukupuolta tai terveydentilaa, jokainen voi lähteä luontoon kun se vain suinkin on mahdollista.

Luonnossa liikkuminen soveltuu kaikille ikään ja terveydentilaan katsomatta.  Luonto tarjoaa oivallisen ympäristön monille eri harrastuksille ja tekemisille. Se voi olla esimerkiksi kävelylenkki lähimetsässä tai vaikka marjanpoimintaretki ystävän kanssa, kalastusreissu ystäväporukalla tai pulkkamäessä käynti lastenlasten kanssa, koiran ulkoilutus tai lintujen bongaus. Mahdollisuuksia on lukemattomasti ja meidän tulisi vain tarttua näihin tilaisuuksiin.

Luonnossa liikkumisessa yhdistyvät liikunnan hyödyt sekä luonnon tuomat terveysvaikutukset. Sen on todettu lisäävän ihmisen hyvinvointia monella tapaa.

Luonto vaikuttaa erityisesti mielialaan ja psyykkiseen hyvinvointiin. Luonnossa liikkumisen on tutkittu ja todettu parantavan keskittymiskykyä, alentavan verenpainetta, laskevan stressiä, terävöittävän aisteja ja parantavan unen laatua, alentavan sykettä ja lihasten jännittyneisyyttä sekä tehostavan vastustuskykyä. Ihmisen luontainen immuniteetti ei kehity kaupunkimaisessa ympäristössä yhtä tehokkaasti kuin kosketuksessa monimuotoiseen luontoon, luontokosketus vahvistaa immuunipuolustusta ja näin ollen suojaa sairauksilta.

Jo lyhyt oleskelu luonnossa saa aikaan positiivisia terveysvaikutuksia. Viisi minuuttia luonnossa kohottaa mielialaa, verenpaine alenee ja elinvoimaisuus lisääntyy 15–20 minuutin aikana.
Terveysvaikutustensa ohella luonto tarjoaa meille monipuolisen liikuntapaikan sekä vaihtelevia ärsykkeitä aisteillemme. Metsässä liikkuminen kuormittaa tuki- ja liikuntaelimiä monipuolisemmin kuin esimerkiksi tasaisella tiellä liikkuminen ja näin ollen jalkojen lihasvoima ja tasapaino kehittyvät melkein huomaamatta. Luonnossa liikkuminen lisäksi tuntuu kevyemmältä ja vähemmän kuormittavalta kuin sisätiloissa tai rakennetussa ympäristössä.

Luonto on myös oivallinen rentoutumispaikka. Sulje silmät ja kuuntele linnun laulua tai puron solinaa. Kuuntele tuulen havinaa puiden lehdissä tai pysähdy hetkeksi kuuntelemaan vain hiljaisuutta. Samalla voit keskittyä hetkeksi omaan hengitykseen ja sen tarkkailuun. Huomaatko kuinka hengityksesi rauhoittuu ja syvenee?

Käykö sinulle koskaan niin, että olet kotimatkan kulkenut kuin automaattiohjauksella? Etkä muista matkasta mitään?
Tämän harjoituksen avulla vahvistat läsnäoloasi tässä hetkessä.

1. Pysähdy hetkeksi, kun olet lähdössä ulkoilemaan.
2. Seiso tasapainoisesti, niin että tunnet alustan jalkapohjiesi alla.
3. Valitse katseellesi maasta kiintopiste muutaman metrin päästä.
4. Vie huomiosi hengitykseen kolmesta viiteen hengityskierroksen ajaksi.
5. Hengitä nenän kautta sisään ja huulten raosta ulos.
6. Seuraa hengityksen kulkua ja sen luontaista rytmiä.
7. Hetken päätteeksi vedä raikkaasti ilmaa sisään. Huokaise uloshengityksellä.
8. Olet valmis jatkamaan matkaa.
Voit tehdä saman harjoituksen kävelyn päätteeksi. Millaista eroa huomaat verrattuna kävelyn aloitushetkeen?

Iiris Nortunen-Koivisto, sairaanhoitajaopiskelija

Jätä kommentti