Vuoden viimeisellä Ikääntyvien yliopiston luennolla saimme kuulla psykologi Pirkko Lahtea. Hän antoi luennossaan montaa hyvää käytännön vinkkiä, joita voisimme kokeilla omassa elämässämme.
Tee kerran vuodessa inventaario elämässäsi.
Inventaarion voi hyvin tehdä joulun ja uuden vuoden aikaan. Pirkko pyysi meitä kaikkia aktiivisesti muistelemaan, mitä meille tapahtui tänä vuonna tammikuussa, helmikuussa jne. Kun asioita ryhtyy miettimään, huomaa, että on jo unohtanut paljon kivoja juttuja, mitä tapahtui alkuvuodesta. Pirkko kehotti kirjoittamaan ylös tämän vuoden tapahtumia yhden paperiliuskan verran. Hän itse on tehnyt niin siitä lähtien, kun jäi eläkkeelle. Kun tallettaa nämä liuskat muistojen laatikkoon, niitä on hauska muistella jälkikäteen.
Ihmetelkää läheistenne kanssa yhteisiä muistoja.
Pirkko Lahti kertoi, että meidän kaikkien muistot ovat hyvin subjektiivisia, henkilökohtaisia. Vaikka saman perheen lapset muistelevat samaa tapahtumaa, jokaisella voi olla hyvin erilaiset muistot. Kokeilkaa vaikka tänä jouluna keskustella sisarustenne kanssa yhteisistä muistoista, niin huomaatte, miten erilaisia ne ovat. Ihmetelkää yhdessä!
Kirjoittakaa ulos pahat muistot.
Joskus muistot ovat ikäviä ja piinaavat mielessä vuodesta toiseen. Tällaiset asiat kannattaa kirjoittaa tai puhua ulos, ja sitten heittää ne pois mielestä. Kirjoituksen voi vaikka sulkea kirjekuoreen ja repiä. Ikäviä muistoja ei kannata aktiivisesti muistella uudestaan ja uudestaan, etteivät ne ole koko ajan kuluttamassa meidän mieltämme.
Kerää hyviä hetkiä!
Kun olemme onnistuneet jossain tai jokin ohikiitävä hetki läheisten kanssa tuntuu oikein hyvältä, paina se mieleesi. Olemme hyviä jossakin. Osaamme jotakin. Olemme onnellisia. Näitä hyviä hetkiä kannattaa keräillä. Niistä syntyy muistoja, jotka rakentavat ihmisen mieltä ja itsetuntoa.
Mitä me muistamme?
Muistatko kolmannen luokan opettajan nimen? Entä rippipapin? Tai vihkipapin nimen? Yleensä tällaiset merkittävät asiat ovat jääneet mieleemme ja muistiimme. Pirkko haastoi vielä lisää: hän antoi meille läksyksi muistaa 2 hyvää muistoa äidistä ja 2 hyvää muistoa isästä. Ja sen, mitä opin ensimmäisestä työpaikasta? Muistoja kannattaa vahvistaa, varsinkin hyviä muistoja. Ja vieläpä, jos kirjoitamme niitä muistiin, jälkipolvi kiittää elävistä muistoista. Ja samalla saa kerrytettyä itselle elämänkerta-aineksia.
Oikein muistorikasta joulua ja onnellista uutta vuotta 2025!
Psykologi Pirkko Lahden luentoa mukaillen
Marja-Liisa Nevala, Aijjoos-toiminta