Aijjoosnaiset sai sohfateatterin täytehen. Itte joutuuvat istumhan jakkaroolla. Oltihin kattomas, Muistoseurat elokuvaa ja sen jatkoksi tehtyä Anteron aarteen jäljillä…
Kovaa tykättihin. Saatihin kysellä käsiksen kirjoottajalta ja näyttelijööltä, miltä tuntuu näytellä oikeen elokuvas. Kertoovat, jotta moni repliikki jouruttihin kuvaamahan uuresta ja uuresta, mutta haastavaa ja mukavaa oli.
Teatterinjohtaja kertoo, jotta elokuvaa on käyny kattomas jo kolometuhatta henkiä. Yhtä palio kun Tuntematoonta. Arvaahan tuan miksi, teatteriaharrastajat, kansalaasopiston näyttelijät on vuasien saatos kehittyny. Kelpaa niitä kattella. Repliikt lausuttihin selekiästi, jottei mitään jääny epäselväksi.
Aulis Rintala, Tampereen Yliopiston maisteri, edesmennyt, sanookin taannoon, kun kiriootti Kalevalan Kauhavan murtehelle, jotta meirän murtehemma on niin likillä kirjakiältä, jottei tulukkia tarvita.
Elokuvan loppu “klipiis” näytettihin kuinka harrastajanäyttelijät taipuu, mokattuansa sanomahan repliikit uuresta ja uuresta…
Aijjoosväki täytti teatterin jo 2014 lopulla ensimmääsen kerran. Kattottihin Aijjooksen toiminnan historiasta tehtyä 14 minuutin dokumenttia. Sitä kuvaa tekivät aivan aloottelijat, mutta hoksattihin jo silloon pyyrellä asiantuntijooltakin apua.
Ilkkakin tuli paikalle ja otsikootti, Vanha mies ja Junnu tekivät elokuvan. Oikiasti se oli niin, jotta kuvasivat, ja aijoosväki tuatti sisällön.
Dokumenttia kuvattihin muutaman satasen kameroolla, joiden kuvanopeuskin oli ristiriitaanen, 24 / 25 kuvaa sekunnis, mutta leikkausohjelma hyväksyy tuan piänen eroavuuren. Kuvat ja repliikit taltiootihin filmille ilman harioottelua. Jos pyyrettihin repliikin uusintaa, sitä ei saatu millään huuliille uurestansa. Huhmarkosken emänniiltä sai kuvata ainoastansa, varpahia pöyrän alla.
Se dokumentti syntyy oikiastansa melekeen vahingos. Harrastaja kysyy Aijjoos-hankkeen vetäjiltä: Marja-Liisalta, Jenniltä ja Minnalta, saisko tulla kuvaamahan ja haastattelhon… Luvan saatua, saatihin lupa myös hankkeen toimintaan osallistuvilta henkilööltä. Siinävaihees ei viälä ajateltu YouTubeen menosta. Mutta, kun kuvia oli jonkunverran nauhalla ja vähä soviteltu kertovaan järjestyksehen, Aijjooksen Marja-Liisa taisi innostua sanomahan jotakin… Hommas innokkahan koulupojan Evijärveltä taltioomahan toimintaa sieltäkinpäin…
Yhyres niitä kuvaklippejä, joita oli kolmatta tuntia, Aijjoos- naisten kans leikeltihin ja soviteltihin jonohon… Siinävaihees hoksattihin jo pyytää konsulttiapua Pohjoispään Pekalta.
Evijärvellä nauhakooste sitten porukalla kattottihin ja Pekka sitä viälä vähä paranteli. Marja-Liisa totes, jotta tämä kattothan oikeen Y-Kinos porukalla. Se tapahtuu 2014 joulua orotelles.
Dokumentti ladattihin sitten YouTubeen. Siältä se on kattottu lähes 600 kertaa. Videotykiillä se on näytetty myös suurelle porukalle. Sellaanen on alkumarssin historia Aijjoosväen elokuviiskäynnillä…
Järvilakeuden kansalaisopiston Muistoseuroja kuvattihin jo oikeella elokuvakameroolla ja harrastajanäyttelijään esittämien kijoitettujen repliikkien mukahan. Kameraan vuokrakin oli enee kun pikkukameraan hinta. Näyttelijööksi löytyy pitkänlinijan harrastajia ja ammattilaaset ohjaajiksi. Kyllä kelepaa kehitystä esitellä. Ei pohjalaanen kateuskaan sekoottanu pakkaa…
Seuraavalla kerralla kattothan sitten oikeen ammattivoimin viimmeesenpäälle tehtyä elokuvaa. Olavi Virran elämästä.
Aijjoos-toiminnan elokuva löytyy viäläkin You Tubesta otsikolla “ Lähe Aijjoos kylille”
Pakinootti Eero Peltoniemi