Kiitollisin mielin katselen taaksepäin: kymmenen yhteisöllisyyden reipasta toimintavuotta on jättänyt mieleeni ja kehooni muistijäljen. Siitä vähän raapustelen. Monta mielen alhosta nousemisen tapahtumahetkeä on kruttuusen kaalinpääni muistilla, mutta kiitoksen sana on usein jäänyt sanomatta.

Tässä kirjoittamassani muisteluviuhkassa lähetän virtuaaliruusun Aijjoos-toiminnan vetäjille ja kaikille toimintaan osallistuneille ystäville. Useita sykkeen kiihdyttäviä hetkiä on koettu yhdessä, pienissä ja isoissakin tapahtumissa. Mielenkiintoisia ovat olleet viihdyttävät ja historiaan tutustuttavat matkat. Kotimatkalla on bussin penkillä kuorsattu rentouttavat torkut.

Muistelen kuluneita vuosia kulttuurin harrastajana. Aijjoos on haastanut meitä harrastajia monenlaisiin tehtäviin, tarjonnut tekemistä vertaisohjaajina, liikunnassa, mutta myös esiintyjinä ja viihteen tekijöinä. Aijjooksen toimintaa olemme esitelleet messuilla ja tapahtumissa.

Yhteisöllisyys on ollut toiminnan valttia. Tullaan tutuiksi, kylille suunnattu kyläluutakampanja onnistui. Ruutuvihkoihin kirjoitettiin satoja tarinoita arjessa elämisestä, eläimistä, viljoista ja porkkanapenkeistä. Ruokareseptejä ja tarinoita tallentui. Tarinat löytyvät alueen kirjastoista.

Aijjooksen toiminnassa ja tilaisuuksissa on arvostettu perinnekulttuuria. Aijjoos-toiminta on kannustanut rohkeaan läsnäolevaan yhteisöllisyyteen ja luovaan osallistumiseen. Se on tarjonnut kannustavaa myötäelämistä, tietoa ja viihdettä sivukylienkin asukkaille ja heille, joilla ei ajokortteja tai muuta kulkumahdollisuutta ole.

Noissa tapaamisissa on kuultu monta Suomen historiaan kuuluvaa tarinaa, joiden sisältö on vain muistitietona kertojallaan, ja joiden taltiointi olisi ajankohtaista. Digitalisaatio ei tarinoita pelasta ne häipyvät helposti bittien avaruuteen.

Kysyin Eläkeliiton Etelä-Pohjanmaan piirin toiminnanjohtajalta Ulla Harjulta, mitä viestiä eläkeläisiltä on Aijjoos-toiminnan osalta kuulunut? Toimintaa ei koeta millään tavalla kilpailijana, oli vastaus.

Haastan Aijjoosväen palautekeskusteluun. Kaj Kunnas sanoi TV-haastattelussa: − Onhan sillä merkityksensä, saako palautteissa yhden vai neljä peukuttajaa.

Kiitän osallistumisen mahdollisuuksista, koetuista läsnäolon hetkistä ja toivotan Aijjoos-toiminnalle jatkossakin pirteitä toimintavuosia!

Eero Peltoniemi, Kauhava

Jätä kommentti