1. Hei eläkeläinen

Olen Irja Pollari Kauhavalta. Kirjoitan Aijjoos-toiminnan hengessä blogi-tekstejä eläkeläisiä koskevista asioista. Pyydän kirjoittamaan kommentteja kirjoituksestani tai muusta, minkä tahdotte jakaa. Ei tarvitse olla samaa mieltä kanssani. Ilmaise silti mielipiteesi, muuten bloggaaminen on tarpeetonta.

2. Aloitusteemana yksinäisyys

28.9. HS/ Kaisa Viljanen: Professori Juho Saari, yksinäisyyden tutkija sanoi: Yksinäisyys on lähes kansantauti. Hänen kirjansa Yksinäisten Suomi. En ole vielä lukenut kirjaa, silti voimme keskustella siitä, mistä yksinäisyys johtuu, miten se vaikuttaa meissä. Näen syitä ainakin asenteissa, ts. juuret on kulttuurissamme. Pidetään positiivista ilmettä, vaikka olemme onnettoman kireitä ja itkemme salaa. Matka ystävän luokse on ehkä liian pitkä, ettei face to face pääse purkamaan. Sydänlihas siinä paineessa eniten kärsii eikä yöunikaan tule.

Millainen ystävän pitää olla, että hänelle uskaltaa avautua? Aijjoos-hanke on järjestänyt alun alkaen eläkeläisten tapaamisia ja yhteistä tekemistä. Odotan kovasti kirjan tutkimustietoa siitä, miten yhteistoiminta selittyy yhdeksi keinoksi virkistyä. Musiikillakin on suuri merkitys.

3. Faktaa tai fiktiota?

1. Yksin makaaminen on vaarallista. Mitä jos katto tippuisi päälle?
2. Yksin suremisen jälki on kuin hiekkapaperilla hangattu poski.
3. Yksin nauraminen on eristämisen ja alistamisen seurausta.
4. Yksin on mahdotonta riidellä ja valehdella samalla kertaa.
5. Yksinolo on yhtä pelottavaa kuin seistä kaivon pohjalla.
6. Yksinolo on tappiomieliala, ihan kuin kiristysside rinnalla.

1. Kirjoittakaa kokemuksianne yksinäisyydestä blogiin.
Mitä vanhemmaksi olen tullut, sitä kriittisemmäksi ajanvietteiden suhteen. Mitä tahansa teatteria en enää lähde kuuntelemaan ja katselemaan.Yleensä esityksessä on joku tyyppi, joka haukkuu muut tyypit. Juoni kehittyy tyyppien kautta. Pitää olla vähintään hyväuskoiset/ pahat, kierot /rehelliset, teeskentelijät/ tosikot.

2. Millaista teatteria katsotte mieluiten?
Minusta laatu laskee kirosanoilla. Jotkut perustelevat käyttöä sillä, että käsikirjoituksessa oli ja että se on tätä aikaa, missä elämme. Ihailen näytelmäkirjoittajista realismin isää, Honore Balzackia ja Leo Tolstoita. He käyttävät ilmaisuja, joilla katsojan itku vaihtuu nauruksi ja raivo rauhaksi. Jokainen tyyppi on kirjoitettu mestarisella taidolla. Mutta- taidemakumme on yksilöllinen.

4. Luovaa ajanvietettä

Kun aiotte kutsua kotiinne ystävän tai ystäviä, tehkää tapaamisesta poikkeava. Siksi harjoitelkaa etukäteen koko ohjelma. Tarkoitus on olla yhdessä ja saada mietittävää riittävästi.

1. tehtävä: Varaatte paperipalasen jokaiselle, lyijykyniä, kumeja ja kuulakärkikyniä tai tusseja. Ehdotatte mietelauseen kirjoittamista, mikä alkaa Elämä on joskus…tai Polku on mutkikas… Kun yksi lause on valmis, kaikki lukevat puolivalmiin tekstin. Seuraavaksi ehdottelette jatko-osaa ja jatkatte loppuun. Naurattakaa jo toisianne. Jos joku ei naura, keksitte syyn, sanomalla että arvasinhan minä, ne luovat energiat olivat vähissä, mutta elpyvät hyvässä seurassa.

2. tehtävä eri päivänä: Kerrotte vieraille kolme vitsiä, joita ei kotiseudullanne ole kuultu. Parasta olisi keksiä ne itse ja kirjoittaa ylös, että voitte käyttää myöhemmin.
Kirjoittakaa Aijjoos-blogiin, miten kävi. Saanko minä ja muut lukijat käyttää niitä ystävien iloksi ja yksinäisyyden karkottamiseksi? Ps älkää käyttäkö rumia sanoja eikä viittauksia.

5. Tosi-tarinaa ajanvietteeksi

Muistele tilannetta, kun olit keskipiste ja sinulta odotettiin palveluja. Hyvin jaksoit passata tuntematta väsymystä, kun mielenkiinto synnytti toisen mielenkiinnon. Minä muistan koulun joukkuekilpailut, kuten pesäpallon. Vaikka voimat olivat lopussa, halu voittaa pysyi. Odotin, että pääsisin lyömään pallon matalaa ja pitkästi. Kun vuoro tuli, lyönti onnistui ja koko kenttä hurrasi vielä, kun juoksin kotiin. Kilpailun voima siirtyi minuun näiltä hurraajilta. – Älä torju elämäsi voimanlähteitä, vedä heitä luoksesi omilla urotöilläsi. Olen pelannut Lappajärven Veikkojen joukkueessa Härmän naisia vastaan 1957-8.

6. Sanaleikit oli aluksi tylsiä, myöhemmin nauratti. Keksikää lisää!

1. Nuoret naiset naputtelivat nappuloita nostaen nopeutta.
2. Viisaat virittelevät vaateitaan vanhojen vallan vähentämiseksi.
3. Yhdessä yrittäessä yhteen yksintein yllätettiin yksinäiset.
4. Pari paketoi palvelut perille piilottamalla poloisten polkupyöriä.

7. Sanomalehtien havinaa

Tapaan lueskella kuukauden sanomalehdet kolmena päivänä. Komiatlehdessä on Kuntayhtymä Kaksineuvoisen yhteystiedot, joihin ehdin jo tottua. Olimme onnekkaita, kun saimme kotikäynnille tutun hoitajan. Muut tk:n hoitajat ovat Ylihärmässä ja Lappajärvellä.

Kuten tiedämme, niin Soten ja ylipäätään valtiontalouden kehitysmuutokset ovat pakollisia. Viranhaltijat panevat niitä toimeen huolimatta monen asian keskeneräisyydestä. On päätetty nostaa terveyden ja hyvinvoinnin tasoa uudella järjestelmällä ja entistä pienemmillä hoitokustannuksilla.

Ilkka 27.9 -16, Vaasa, Laura Annila: Otsikko: Lakiasiantuntijat tyrmäävät sairaalauudistuksen. Johtava ylilääkäri Auvo Rauhala, Vaasan keskussairaalasta sanoo, että säästölaskelmat eivät perustu mihinkään. Miten voidaan arvioida, ettei sairaalamatkojen pidentyminen maksaisi mitään? Arviointineuvos Antti Moisio toteaa: – Hoidon laatu jää arvioimatta, säästöille ei ole perusteita, vaihtoehtoja ei esitetä. Laatu olisi pitänyt arvioida tarkemmin, sillä on vaikutus potilasturvallisuuteen ja terveyteen.

Jätä kommentti