Helmikuun helinät loppuivat, kun maaliskuu aloitti lumimassojen sulatuksen. Jostain syystä ei pihassamme lentele linnun lintua. Kotitehtävistä minua rassaavat ruuanlaitto ja siivous, jotka leikkaavat päivästä ison osan. Minulla ei koskaan ole ollut hiihtolomaa, nyt ei hiihtolomalaisiakaan. Siksipä mielikuvitus lentää, uneksin matkustamisesta, vaikkei unessakaan koneeni nokka nouse.

Oli nostalgista katsella MM-hiihtoja. Mieheni kuunteli hievahtamatta, minä jännitin ja sydän hakkasi. Hiihtämistä pidetään parhaana terveyttä edistävänä liikuntamuotona. Onko niin? Luokkatoverini soitti ja sai minut nauramaan. Hän muisti, että olin voittanut koulujenvälisissä hiihtokilpailuissa. Minä en muistanut, sen sijaan hänet kuorossa laulamassa sopraanoa kuin satakieli. On väärin, ettei hän saanut opiskella nuoresta alkaen musiikkia enkä minä kuvataidetta.

Jotkut elävät liikunnasta. Tunnettu tanssija Aira Samulin 90 v. on melkein yhtä vanha kuin olympiahiihtäjä Siiri Rantanen, joka hiihti meille malliksi Lahdessa.

Surullinen episodi tapahtui MM-kilpailujen miesten parisprinttihiihdossa, jossa Iivo Niskasen ”syliin” horjahti väsynyt norjalaishiihtäjä. Siksi Niskanen ja Jauhojärvi jäivät pronssille. Toisena päivänä Niskanen nappasi 15 km perinteisessä hiihdossa kultamitalin! Kansanjuhlat alkoivat jo katsomossa ihmisten hurratessa voittajalle. Mahdoton tuli mahdolliseksi, kun hurmaava 50 km:n hiihtäjä Matti Heikkinen yllätti itsensä ja kansan pronssilla. Heikkinen hymyili rauhallisena onnessaan!

Mihin sinulla hiihto vaikutti aikoinaan? Minä pidin kilpailemisesta ja olosta sen jälkeen. Tunsin hiihdon intohimon, sillä koko kroppa oli yhtä lämmintä virtaa. Nyt kilpaurheilijan pitää heti raportoida, mitä tapahtui, ja erikoisesti voitelusta. Syy on tiedettävä, jos meni huonosti. Minä ärsyyntyisin nykyisen mallin mukaisesta tarkkailusta.

Mitä te entiset kansa- ja keskikoulumitalistit ajattelette nykyisestä analyyttisesta näkökulmasta? Onko urheiluharrastus terveyden vakuutus vielä vanhempanakin? Yrittäkää vastata jotain, että saataisiin alkuun jonkinlainen ajatusten vaihto blogissa. Ja muustakin voi kirjoittaa.

Tv Irja Pollari

Jätä kommentti