Nykyään suositellaan kuulokojetta molempiin korviin, mikäli molemmissa korvissa on todettu kuulonalenema. Usein ongelmaksi muodostuu se, että joko toinen koje tai molemmat ovat suurimman osan ajasta piirongin laatikossa. Kuulokojeiden kanssa täytyy oppia kuulemaan, ja se ei tapahdu kuin pitämällä kojeita korvissa. Jos kojeita on molempiin korviin, niin niitä molempia on käytettävä. Kojeet on säädetty silloin siten, että molemmissa korvissa on omat kojeet.

Kuulokojetta on huollettava. Yleisin toimenpide on patterien vaihto. Patterien vaihdossa kannattaa muistaa se, että tarran repäisyn jälkeen patterien tulee antaa olla vaikkapa pöydällä 1-2 minuuttia. Tällöin patteri reagoi ilman kanssa siten, että se kestää noin puoli vuorokautta pidempään. Tällä on merkitystä pitkällä aikavälillä. Kahden kuulokojeen kanssa säästö on vuositasolla noin kuukausi silloin, kun kuulokojetta käytetään säännöllisesti.

Väliletku tulee vaihtaa tarvittaessa. Jos väliletku ei ole joustava vaan kovettunut, se on syytä vaihtaa. Helpoin tapa leikata sopiva pala letkusta on mitata se vanhalla letkulla.

Korvakappaletta tulee puhdistaa säännöllisesti. Sitä varten on olemassa monenlaisia pieniä harjoja. Korvakappaletta ei tule puhdistaa millään muulla kuin siihen tarkoitetulla välineellä! Korvakappaleen voi liottaa yön yli vedessä, jossa on pari tippaa Fairya tai muuta vastaavaa. Korvakappale tulee kuivata huolellisesti, sillä pisarakin vettä estää äänen kulkemisen. Korvakappaleen voi kuivata esimerkiksi puhdistusharjalla.

Tuulia Valkjärvi, sairaanhoitajaopiskelija, lähihoitaja ja kuuloyhdyshenkilö

Jätä kommentti