Tähtivieraat Tom Pöysti ja Mato Valtonen saapuivat 7.9.2022 Power Parkin Palace Areenaan ja lupasivat n. 200 osallistujalle: “Saa olla kivaa!” Tom Pöysti ja Mato Valtonen eli TOMATO puhuivat rohkeudesta, asenteesta, tosissaan leikkimisestä, yllättämisestä, unelmista, hulluuden ja estottomuuden ilosta, tunteista ja rakkaudesta. Tämä kaikki tuli kahden tunnin mittaisena tragikoomisena tykityksenä, jossa yleisön nauru, ilo ja spontaanit aplodit olivat koko matkan läsnä.

Tom Pöysti sanoi, että “te isovanhemmat voitte pelastaa lastenlapsenne”. Vanhemmat ovat aivan liian varovaisia, he vain suojelevat lapsiaan ja kieltävät kaiken. Tom muisteli omaa isoisäänsä, joka antoi hänelle ja hänen veljelleen pieninä poikina puukot joululahjaksi – ja äidille laastaripaketin. Puukko oli terävä, niin kuin kunnon työkalujen pitää olla. Muistona hänellä oli arpi peukalossa, samoin Madolla ja yleisön joukossa olevalla Sepolla. Tärkein opetus oli se, että elämä on seikkailua eikä sitä saa rajoittaa liikaa. Oppiminen sattuu aina.

Ihminen on silloin rikas, kun hänellä on omasta mielestään tarpeeksi. Tomin sanojen mukaan: “Menestys ilman iloa, sydäntä ja tarkoitusta on pikemminkin tragedia.” Mato Valtonen varoitteli ns. asennekuolemasta. Jos asiat eivät enää kiinnosta, elämästä tulee ilotonta. Itse voi valita, millä asenteella lähtee päivittäin liikkeelle.

Miehet muistuttivat, että meillä kaikilla pitää olla unelmia. Joskus ne voivat vaikka toteutua. Ei ole väliä, toteutuvatko ne viikon vai 15 vuoden päästä, mutta unelmien avulla jaksamme paremmin. Matkustaa kannattaa aina, vaikka vain Ylihärmästä Alahärmään. Pariisissakin voi kysyä, että: “Puhukko nää pohojanmaata? Jaa et. Syytä ois aijjoos oppia.” Ja samaan hengenvetoon lainattiin William Shakespearea: “rakkaus elää rakkauden näkemisestä”. Kotiläksyksi osallistujat saivat painaa mieleen, missä läheiset ovat onnistuneet vuoden aikana. Jouluna on hyvä hetki muistaa läheisiä heidän onnistumisistaan. Tämänkin elämänviisauden Tom Pöysti oli oppinut isoisältään.

He totesivat esityksessään, että valittamisesta kasvaa valittamista ja välinpitämättömyydestä kasvaa välinpitämättömyyttä. Suomi on kuitenkin maailman onnellisin, turvallisin, vakain, lukutaitoisin ja vähiten korruptoitunein maa, jossa on vähiten järjestäytynyttä rikollisuutta, riippumaton oikeuslaitos ja vakaimmat pankit. Meidän pitäisi oppia olemaan näistä asioista ylpeitä ja huomata, että voimme itsekin olla maailman parhaita.

Tom ja Mato esittivät 8 taitoa, jotka eivät vaadi lahjakkuutta. Voimme olla ajoissa, toimia eettisesti, olla optimistisia, intomielisiä, oppimishaluisia, valmiita, kannustavia ja tehdä vähän extraa. Vaikka vain kattaa pöydän itsellemme, jos syömme yksin. Vähän extraa tekee arjesta kivempaa. Tuetaan toisiamme ja näin voimme tehdä yhdessä Aijjoos-toiminnastakin maailman parasta!

Vielä lopuksi yleisö sai vinkin: yllätä! Voit valita, kenet haluat tänään yllättää. Soittaa vaikka kaverille, kiittää kassatyöntekijää, sytyttää hänelle vaikka tuikkukynttilän kiitokseksi valoisuudestaan. Siitä varmasti yllättyy koko kaupassa oleva väki. Sen voi tehdä, koska saa olla kivaa!

Jätä kommentti